Jak zadbać o catering podczas wydarzenia w sali konferencyjnej?

Jak zadbać o catering podczas wydarzenia w sali konferencyjnej?

Organizując konferencję, ważny konwent lub zjazd, warto zadbać nie tylko o odpowiednie miejsce spotkania dla większej liczby osób, ale również o posiłki. Dlaczego to takie istotne, aby catering był pierwszorzędny? Wyjaśniamy!

Dlaczego catering podczas konferencji to konieczność?

Wyobraź sobie, że organizujesz spotkanie biznesowe w wielkiej sali konferencyjnej w dużym mieście. Planowo ma ono potrwać 10 godzin. Nie przewidujesz jednak żadnej przerwy lub ewentualnie jedną małą w połowie, bo chcesz jak najszybciej zakończyć wydarzenie i zamknąć się w jak najmniejszym budżecie – przewidzianym jedynie na wynajem sali w hotelu. Przez pierwszą godzinę prawdopodobnie wszystko będzie w porządku. Z biegiem czasu zaczniesz jednak zauważać rozkojarzenie nie tylko wśród słuchaczy, ale i prowadzących. Będą oni przestępować z nogi na nogę, rozglądać się dookoła, zerkać na zegarek. W trzeciej godzinie część z nich zacznie opuszczać salę na jakiś czas i wracać z kubkiem kawy w ręku. Być może niektórzy wrócą z gotowymi kanapkami ze sklepu obok i będą dzielić się nimi z tymi, którzy pozostali w sali. Stworzy to ogólny rozgardiasz i na pewno nie będzie sprzyjało podtrzymaniu tematu spotkania. Dlatego właśnie warto postawić na catering.

W jakiej formie zorganizować catering?

Gdy wyszukuje się najlepsze sale konferencyjne w Warszawie lub innych dużych miastach, najczęściej pojawiają się oferty dobrych hoteli nastawionych na klienta biznesowego, ale również specjalnych centrów spotkań przystosowanych głównie do tego celu. Nie mają one zatem jednej skromnej sali, lecz całe kompleksy konferencyjne – na przykład takie, w których znajduje się sala do wykładów lub spotkań przy dużym stole, oraz do organizacji bankietów. Bywają one również połączone. Bez względu na to, czy decydujesz się zorganizować jednodniową konferencję trwająca od rana do popołudnia, czy dwudniowe weekendowe spotkanie biznesowe, jedzenie to ważna rzecz. W związku z tym, że na wydarzeniu pojawi się wiele osób, najłatwiej będzie ugościć je szwedzkim stołem. To forma niezobowiązującego bufetu, często z możliwością zaniesienia posiłku na talerzu do stołu i skonsumowania go tam. Robiąc co 2-3 godziny małe przerwy na zapowiedziany wcześniej poczęstunek zapobiegniesz rozkojarzeniu swoich słuchaczy i sprawisz, że wyciągną oni ze spotkania najwięcej, jak to możliwe.

Preferencje żywieniowe – jakie dania zaserwować na konferencji?

Bardzo ważne jest to, aby catering podczas takiego wydarzenia był zróżnicowany. To znaczy – aby znalazły się na nim dania mięsne, wegańskie i wegetariańskie, łagodne i pikantne, słodkie i słone, ale również serwowane na ciepło i na zimno. Osoby organizujące konferencje w Krakowie mogą skorzystać z wyspecjalizowanych firm cateringowych, które profesjonalnie zajmują się tego rodzaju zleceniami. Ustalają uprzednio menu z klientem, podsuwając mu własne propozycje, a następnie przygotowują potrawy i dostarczają je na czas, aby były jak najświeższe i efektownie podane. Tak naprawdę korzystając z ich usług, nie musisz już wcale martwić się o wyżywienie na swoim evencie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem − dwa =