Rola diety w leczeniu i profilaktyce — zobacz, jak sobie pomóc

Rola diety w leczeniu i profilaktyce — zobacz, jak sobie pomóc

Czytelniku! pamiętaj, że wszystkie informacje i porady zawarte na naszym portalu nie zastąpią indywidualnej konsultacji z fachowcem/lekarzem. Stosowanie treści zawartych na naszym blogu w praktyce każdorazowo powinno być konsultowane z specjalistą o odpowiednich kwalifikacjach. Redakcja i wydawca portalu nie ponoszą odpowiedzialności ze stosowania porad zamieszczanych na stronie.

Badania prowadzone od wielu lat potwierdzają skuteczność stosowania diety zarówno jako wsparcie w leczeniu, jak i profilaktyce. Odpowiednio dobrany sposób żywienia stanowi podstawę w leczeniu cukrzycy, czy miażdżycy. Dieta ma również istotne znaczenie w przeciwdziałaniu licznym chorobom cywilizacyjnym. W celu opracowania odpowiedniego i dostosowanego menu skorzystaj z pomocy dietetyka.

Dietetyka w leczeniu i profilaktyce

  • Poznaj najważniejsze zasady zdrowego żywienia
  • Dietetyka wsparciem w chorobach przewlekłych
  • Dieta w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Najważniejsze zasady zdrowego żywienia – co warto wiedzieć?

Nasz sposób życia ulega szybkim zmianom, wraz z postępującym rozwojem cywilizacji. Dodatkowo liczne badania przeprowadzane na szeroką skalę, pozwoliły również ustalić istotność wpływu diety na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego w 2016 roku została opracowana nowa Piramida Zdrowego Żywienia, która jest dostosowana do potrzeb dzisiejszego człowieka. Została uzupełniona również przez 10 najważniejszych zasad żywienia.

Pierwszą zasadą zdrowej diety jest, znaczne zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców każdego dnia. Stanowią one obecnie podstawę Piramidy Żywieniowej i powinny stanowić połowę tego, co codziennie jesz. Ważny jest również stosunek warzyw do owoców, który wynosi ¾ warzyw i ¼ owoców.

W diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe pełnoziarniste, które są zdrowsze o tradycyjnego białego pieczywa.

Mleko należy spożywać codziennie, może mieć ono formę jogurtu bądź kefiru, jest to doskonałe źródło białka i wapnia. Warto za to ograniczyć spożycie mięsa, szczególnie czerwonego oraz przetworzonych produktów mięsnych. Można je zastąpić rybami, jajkami, czy roślinami strączkowymi, które są bogatym źródłem białka. Należy również ograniczyć tłuszcze zwierzęce i zastąpić tłuszczami roślinnymi.

Pamiętaj, by unikać stosowania zbyt dużych ilości soli. Cukier i słodycze powinny całkiem zniknąć z naszego codziennego menu, zastąpione owocami, czy orzechami.

Wyeliminuj alkohol i papierosy te nałogi niszczę zdrowie i są przyczyną wielu poważnych zaburzeń.

Dietetyka wsparciem w leczeniu licznych chorób przewlekłych

Diety eliminacyjne to najskuteczniejszy sposób leczenia takich zaburzeń jak alergie pokarmowe, czy nietolerancja glutenu. Właściwie opracowany sposób żywienia ma również istotne znaczenie w większości chorób przewlekłych. Co istotne dieta musi być dostosowana do jednostki chorobowej, dlatego zależnie od zaburzenia stosuje się inny model żywieniowy:

  • u osób z cukrzycą zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemiczny;
  • osoby zmagające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego powinny stosować dietę opartą na pokarmach roślinnych i z redukcją tłuszczów odzwierzęcych, co ułatwia obniżenie poziomu lipidów.
  • pacjenci z przewlekłymi chorobami nerek powinni stosować dietę z niską zawartością soli, sodu, fosforu orazdopasowaną do wyników ilością białka, oraz potasu;
  • w przypadku zaburzeń ze strony układu pokarmowego np. wrzodów żołądka, refleksu, czy problemów jelitowych wskazana jest dieta lekkostrawna z niską zawartością tłuszczy.

Opracowanie właściwej diety w chorobie przewlekłej nie jest łatwe i powinno być dopasowane do sytuacji zdrowotnej pacjenta. Dlatego najlepiej wybrać się na konsultację dietetyka we Wrocławiu https://www.dcg.wroclaw.pl/poradnia-dietetyczna.html. Poradnia dietetyczna pomoże w opracowaniu diety wspierającej leczenie między innymi:

  • Nadwagi, otyłości, insulinooporności, refluksu, choroby wrzodowej;
  • Zaburzeń miesiączkowania, niepłodności, torbieli, napięcia przedmiesiączkowego;
  • Padaczki, nerwicy, chorób nowotworowych;
  • Miażdżycy, nadciśnienia, zaburzeń rytmu serca, chorób nerek.

Rola diety w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Choroby cywilizacyjne to poważny problem w XXI wieku. Są to zaburzenia, które nie są spowodowane przez patogeny takie jak wirusy, bakterie czy pasożyty. Rozwijają się w wyniku nieprawidłowego trybu życia, niewłaściwej diety, zbyt niskiej aktywności fizycznej, długotrwałego stresu i stosowania używek.

Lista chorób cywilizacyjnych jest długa i znajdują się na niej między innymi takie zaburzenia:

  • otyłość i nadwaga,
  • cukrzyca typu II,
  • nadciśnienie,
  • miażdżyca,
  • choroba wieńcowa i zwężenie tętnic,
  • choroba niedokrwienna serca oraz zawał mięśnia sercowego,
  • udar mózgu,
  • choroby nowotworowe (najczęściej rak piersi, rak macicy, rak gruczołu krokowego, rak trzustki, rak żołądka i rak jelita grubego, rak płuc, rak przełyku, nowotwory w obszarze głowy i szyi),
  • osteoporoza,
  • nadwrażliwość pokarmowa (alergia, nietolerancja pokarmowa),
  • choroby psychiczne (otępienie, anoreksja, depresja, alkoholizm, narkomania, nerwice, lęki),
  • alergie,

Na szczęście można tym chorobom skutecznie przeciwdziałać, zmieniając tryb życia, stosując właściwe zasady żywieniowe, unikając używek i dbając o odpowiednią dawkę aktywności fizycznej każdego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzy × 4 =